Blog

STRESS AND DRY EYE

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την ξηροφθαλμία. Η ποιότητα του ύπνου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ξηροφθαλμίας επηρεάζοντας την έκκριση δακρύων και τη σταθερότητα της μεμβράνης δακρύων και επιδεινώνοντας επίσης έμμεσα το άγχος και την κατάθλιψη. Το άγχος μας επηρεάζει διανοητικά και σωματικά. Όταν είμαστε έντονα αγχωμένοι και ανήσυχοι, τα υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης στο σώμα μπορούν να προκαλέσουν πίεση στα μάτια, με αποτέλεσμα τη θολή όραση. Τα άτομα με μακροχρόνιο άγχος μπορεί να υποφέρουν από ταλαιπωρία των ματιών κατά τη διάρκεια της ημέρας σε τακτική βάση.

Όταν νιώθετε άγχος, φόβο ή είστε στρεσαρισμένοι, το ένστικτο του σώματός σας είναι να μπείτε σε αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «fight or flight», αγωνίζεσαι ή το σκάς. Το σώμα σας θα αρχίσει να παράγει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη, οι οποίες επιταχύνουν τον καρδιακό σας ρυθμό και ο εγκέφαλός σας θα κατευθύνει περισσότερο αίμα σε βασικές λειτουργίες όπως τα εσωτερικά σας όργανα και λιγότερο αίμα στα άκρα σας. Ο λόγος που το σώμα σας κάνει αυτές τις ενέργειες είναι για να σας προστατεύσει. Ο εγκέφαλός σας ανιχνεύει μια απειλή όταν ανησυχείτε για κάτι, οπότε η απάντησή του είναι να προετοιμαστεί είτε για την καταπολέμηση της απειλής είτε για την απομάκρυνσή της. Αν και αυτή είναι μια εξαιρετική απάντηση στον φυσικό κίνδυνο, όπως ένας εισβολέας στο σπίτι ή ένα επικίνδυνο ζώο, δεν είναι χρήσιμο για τα περισσότερα προβλήματα που προκαλούν άγχος, όπως έναν καυγά με τον σύζυγό σας ή στην εργασία. Αν και η ανταπόκριση του εγκεφάλου σας στο άγχος δεν είναι χρήσιμη για μη φυσικά προβλήματα, εξακολουθεί να συμβαίνει.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΕΣ;
Τα περισσότερα προβλήματα οφθαλμών που προκαλούνται από άγχος είναι προσωρινά – εάν έχετε ένα συνεχές πρόβλημα με τα μάτια σας, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή σας, το πρόβλημα είναι πιθανά με τα μάτια σας αντί με το επίπεδο άγχους σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επισκεφθεί έναν οφθαλμίατρο εάν έχετε επίμονο οφθαλμικό πρόβλημα.Αλλά όταν έχετε μια σοβαρή εργασιακή εκκρεμότητα ή όλα τα παιδιά σας αρρωσταίνουν ταυτόχρονα, μπορεί να παρατηρήσετε αυτά τα προβλήματα:• Μπορεί να χάσετε μέρος της περιφερειακής όρασης και να νιώσετε σαν να βλέπετε μόνο ευθεία μπροστά σας (τούνελ).• Συστροφή των ματιών. • Πολύ ξηρά ή πολύ βρεγμένα μάτια. • Θολή όραση. Όταν προκαλείται από άγχος, η θολή όραση πιθανότατα θα είναι ήπια και όχι σοβαρή.• Καταπόνηση των ματιών. Η καταπόνηση των ματιών μπορεί να προκληθεί από κάτι απλό, όπως το να κοιτάς την οθόνη του υπολογιστή σου πολύ ώρα στη δουλειά. Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο ενοχλητικά από εξουθενωτικά, ωστόσο, εάν διαρκούν πολύ καιρό ή είναι πολύ άβολα, θα πρέπει να δείτε έναν οφθαλμίατρο σε κάθε περίπτωση.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ?
Εάν πιστεύετε ότι τα προβλήματα των ματιών σας σχετίζονται με το άγχος, μπορείτε να ξεκινήσετε προσπαθώντας να χαλαρώσετε. Σκεφτείτε τα συμπτώματά σας ως προειδοποιητικά σημάδια – το σώμα σας προσπαθεί προφανώς να ανταποκριθεί σε μια απειλή και σας πονάει. Το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να ηρεμήσετε την ανταπόκριση του εγκεφάλου σας στον κίνδυνο.Πιθανότατα ξέρετε τι σας αποτρέπει καλύτερα από οποιονδήποτε. Ωστόσο, εάν χρειάζεστε κάποιες ιδέες, δοκιμάστε:• Να κάνετε ένα χαλαρωτικό, ζεστό μπάνιο και να εστιάσετε στο πώς αισθάνεστε.•Ο διαλογισμός• Λαμβάνοντας αργές, βαθιές αναπνοές, στέλνοντας τον αέρα στην κοιλιά σας αντί για το στήθος σας• ΆσκησηΌπως πάντα, θα νιώσετε καλύτερα αν φροντίσετε να κοιμηθείτε αρκετά και να φάτε καλά. Ακόμα κι αν είστε απασχολημένοι, η λήψη τουλάχιστον λίγων λεπτών για να χαλαρώσετε συνειδητά θα βοηθήσει το σώμα σας να ηρεμήσει.Εάν αισθάνεστε άγχος ή ανησυχία τις περισσότερες φορές, ίσως χρειαστεί να κάνετε μεγαλύτερες αλλαγές. Ίσως προσπαθείτε να κάνετε πάρα πολλά σε πολύ λίγο χρόνο και πρέπει να τα μειώσετε. Μόλις βρείτε έναν τρόπο αντιμετώπισης του άγχους σας, τα μάτια σας θα πρέπει να επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Τα προβλήματα οφθαλμών που σχετίζονται με το άγχος πρέπει να είναι προσωρινά και εύκολα να διορθωθούν. Ωστόσο, εάν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, φροντίστε να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top