Blog

ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΚΑΙ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ

8 Κανόνες φακών επαφής που πρέπει πάντα να ακολουθούν τα άτομα με ξηρά μάτια

Είναι μια λανθασμένη αντίληψη ότι τα ξηρά μάτια και οι φακοί επαφής είναι σαν λάδι και νερό. Σίγουρα, η ξηροφθαλμία σημαίνει ότι το φιλμ δακρύων που ενυδατώνει τα μάτια σας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, αλλά δεν αποκλείει την ικανότητά σας να φοράτε φακούς επαφής. Η ακατάλληλη χρήση και φροντίδα των φακών επαφής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ξηροφθαλμίας και μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα προβλήματα ξηροφθαλμίας. Εάν έχετε ξηρά μάτια και φοράτε φακούς επαφής (ή θέλετε), ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες για να κάνετε την εμπειρία να πηγαίνει όσο το δυνατόν καλύτερα.

  1. Πλύνετε τα χέρια σας πολύ καλά πριν αγγίξετε τους φακούς σας.
    Το άγγιγμα των φακών επαφής σας με καθαρά χέρια καθιστά λιγότερο πιθανό ότι θα μεταφέρετε παθογόνα που προκαλούν μόλυνση από τα δάχτυλά σας στους φακούς σας και στα μάτια σας.
  2. Μην κοιμάστε ποτέ με τους φακούς επαφής.
    Κάτι τέτοιο σας βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης στον κερατοειδή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ύπνος με τους φακούς επαφής δεν επιτρέπει στα μάτια σας να λαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο οξυγόνο, δημιουργώντας ένα πιθανό έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια. Οι μολύνσεις του κερατοειδούς μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε έλκη του κερατοειδούς, τα οποία είναι ουσιαστικά πληγές στην επιφάνεια του ματιού σας.
  3. Χρησιμοποιήστε νέους φακούς επαφής σύμφωνα με τις οδηγίες αντί να προσπαθήσετε να παρατείνετε το χρόνο χρήσης των φακών σας.
    Εάν φοράτε τους φακούς σας μέχρι να καταρρεύσουν από τα μάτια σας, αυτό είναι ακατάλληλο για εσάς. Κάπου στο κουτί που έρχονται οι φακοί επαφής σας, θα πρέπει να σας λέει πόσο συχνά φοράτε ένα νέο ζευγάρι.
    Ακόμα κι αν είστε σχολαστικοί με τον καθαρισμό των φακών σας μετά από κάθε χρήση, τα σωματίδια συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας πιο δύσκολο για τα δάκρυα να εξαπλωθούν ομοιόμορφα στα μάτια σας. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό δεν θα σας βοηθήσει τα ξηρά μάτια. Και αν δεν είστε προσεκτικοί για τον καθαρισμό των φακών σας, ενώ τους χρησιμοποιείτε για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ακόμη πιο εύκολο για αυτούς να συλλέξουν μικροοργανισμούς όπως βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση.
  4. Αλλάζετε το υγρό στη θήκη των φακών σας καθημερινά.
    Η συμπλήρωση υγρού στη θήκη των φακών επαφής σας έχει νόημα από μια λιτή προοπτική, αλλά δεν είναι καλή ιδέα. Αφού αφαιρεθεί ο φακός από τη θήκη και τοποθετηθεί στο μάτι, η θήκη πρέπει να αδειάσει και να ξεπλυθεί με διάλυμα φακού επαφής και, στη συνέχεια, να αναποδογυριστεί για να στεγνώσει σε καθαρό χαρτί υγείας. Η επαναχρησιμοποίηση του διαλύματος φακών επαφής μειώνει την αποτελεσματικότητα των ιδιοτήτων απολύμανσης της λύσης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα όπως φλεγμονή και λοίμωξη.
  5. Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα ακόμη και όταν τα μάτια σας δεν αισθάνονται στεγνά.
    Τα τεχνητά δάκρυα είναι συχνά η πρώτη γραμμή άμυνας εάν έχετε ξηρά μάτια. Θα πρέπει πραγματικά να τα χρησιμοποιείτε ακόμη και όταν τα μάτια σας αισθάνονται καλά, γιατί αυτό βοηθά στην αποφυγή της ξηρότητας. Τα τεχνητά δάκρυα πρέπει να χρησιμοποιούνται όπως το αντιλιακό, δηλαδή πριν τα μάτια στεγνώσουν, όπως και αν χρησιμοποιούμε αντηλιακό προτού να καούμε.
  6. Αφήστε τα μάτια σας να αναπνέουν χωρίς φακούς επαφής για μερικές ώρες την ημέρα.
    Ενώ είναι δελεαστικό να φορέσετε τους φακούς επαφής σας από τη στιγμή που ανοίγετε τα μάτια σας μέχρι να κοιμηθείτε, αυτό δεν είναι πραγματικά υπέροχο όταν έχετε ξηρά μάτια. Είναι καλή ιδέα να αφήνουμε τα μάτια να αναπνέουν για λίγες ώρες χωρίς το φακό. Αυτό επιτρέπει στα μάτια σας να έχουν καλή έκθεση στο οξυγόνο και να λαμβάνουν τροφή από το φυσικό σας δακρυϊκό φιλμ χωρίς φακούς. Ο γενικός κανόνας είναι: Πρέπει να βγάζετε τους φακούς επαφής σας τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο ή να προσπαθείτε να τους φοράτε για δύο λιγότερες ώρες από την ώρα που είστε ξύπνιοι.
  7. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας κάθε χρόνο (ή όσο συχνά είναι απαραίτητο για να ενημερώνετε τη συνταγή σας).
    Πρέπει να βλέπετε τον γιατρό σας συχνά και εάν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, θα πρέπει να είναι πιο συχνά για να βεβαιωθείτε ότι η συνταγή σας είναι ενημερωμένη, αξιολογήστε τη δακρυϊκή μεμβράνη σας και δείτε εάν οι φακοί που χρησιμοποιείτε εξακολουθούν να λειτουργούν καλύτερα για τα μάτια σας.
  8. Εάν η μάρκα των φακών επαφής σας ερεθίζει τα ξηρά μάτια σας, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τους ειδικούς φακούς για αυτό το ζήτημα υγείας.
    Υπάρχουν πολλές μάρκες και τύποι φακών επαφής στην αγορά, αλλά μερικά έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν άτομα με ξηροφθαλμία. Εάν η ξηροφθαλμία σας είναι σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ειδικούς φακούς επαφής, οι οποίοι βοηθούν στην προστασία της επιφάνειας των ματιών σας και κλειδώνουν στην υγρασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top