Παθήσεις

Οφθαλμολογικές Αλλεργίες

Αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, όπως η οικιακή σκόνη, οι τρίχες των ζώων και η μούχλα, βομβαρδίζουν συνεχώς τα μάτια και μπορεί να προκαλέσουν οφθαλμικές αλλεργίες οποιαδήποτε στιγμή. Ιδιαίτερα την άνοιξη όταν αρχίζει να αιωρείται και η γύρη των φυτών οφθαλμικές αλλεργίες εμφανίζονται συχνά. Οι αλλεργικές εκδηλώσεις στα μάτια αφορούν κυρίως την εξωτερική επιφάνεια και κυρίως τον επιπεφυκότα.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 30% των ενηλίκων και έως το 40% των παιδιών πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες, με την εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα να είναι με διαφορά η πιο συνηθισμένη αλλεργική αντίδραση στα μάτια.
Οι αλλεργικές επιπεφυκίτιδες περιλαμβάνουν την εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα (όπως εαρινή ή ανοιξιάτικη), την κλασική αλλεργική επιπεφυκίτιδα σε κάποιο αλλεργιογόνο (φάρμακα ή περιβαλλοντικοί παράγοντες) που μπορεί να μας προσβάλει όλο το χρόνο και τη γιγαντοθηλαία επιπεφυκίτιδα που προκαλείται από τη χρόνια χρήση των φακών επαφής.

Εποχιακή Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα: η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα, γνωστή σαν επιπεφυκίτιδα εκ χόρτου, αποτελεί το 50% των αλλεργικών επιπεφυκίτιδων και προκαλείται από μεταφερόμενα από τον αέρα αλλεργιογόνα. Ασθενείς με εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνήθως διαμαρτύρονται για κνησμό, ερυθρότητα, δακρύρροια και κάψιμο. Η συμμετοχή των οφθαλμών μπορεί να είναι η μοναδική εκδήλωση της νόσου, αλλά οι ασθενείς αυτοί συνήθως έχουν συμπτώματα και από τη μύτη και από τον φάρυγγα. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται όταν τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα για την εκδήλωση της αλλεργίας είναι άφθονα στο περιβάλλον. Έτσι, ασθενείς ευαίσθητοι στη γύρη των δέντρων παρουσιάζουν τα συμπτώματα αυτά κατά την άνοιξη. Είναι επίσης σημαντικό να τονισθεί ότι οι ασθενείς με εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα παρουσιάζουν υποτροπιάζοντα επεισόδια, των οποίων η βαρύτητα ποικίλλει όχι μόνο από χρόνο σε χρόνο αλλά και από μέρα σε μέρα.

Στα τυπικά συμπτώματα της εποχιακής αλλεργικής επιπεφυκίτιδας συμπεριλαμβάνονται κνησμός (φαγούρα), κοκκίνισμα, αίσθημα καύσου (κάψιμο).

Πώς εκδηλώνονται οι οφθαλμικές αλλεργίες

Το πιο κοινό χαρακτηριστικό σημείο είναι η ερυθρότητα ή κοκκίνισμα των ματιών.
Επίσης μπορεί να υπάρχει οίδημα ή πρήξιμο στα βλέφαρα ή ακόμα και στον επιπεφυκότα.

Τα μάτια δακρύζουν συνεχώς. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι η φαγούρα (κνησμός). Είναι τόσο έντονη που δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε από το να τρίψουμε τα μάτια μας και φυσικά αυτό επιδεινώνει την κατάσταση.
Άλλα συμπτώματα είναι τσούξιμο, αίσθηση ξένου σώματος και παραγωγή ενός διαυγούς, υδαρούς εκκρίματος.
Πολλές από τις αλλεργικές εκδηλώσεις των ματιών συνοδεύονται και από αλλεργικές εκδηλώσεις άλλων οργάνων, όπως η μύτη με τη μορφή της αλλεργικής ρινίτιδας.

Προστασία

Για να προστατευτείτε από τις αλλεργίες των ματιών, ακολουθείστε τα παρακάτω:

  • Αποφεύγετε κατά το δυνατόν την έκθεση στο αλλεργιογόνο
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας για να μη μεταφέρονται στα μάτια αλλεργιογόνες ουσίες
  • Μην τρίβετε τα μάτια σας
  • Χρήση ειδικών φίλτρων απομόνωσης των αλλεργιογόνων στο σπίτι και στους χώρους εργασίας
  • Χρήση καλοσυντηρημένων συστημάτων κλιματισμού.

Αντιμετώπιση

  • Χρησιμοποιείτε συχνά τεχνητά δάκρυα. Αραιώνουν τα αλλεργιογόνα και σχηματίζουν ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια του ματιού.
  • Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια, επιδεινώνει τα συμπτώματα
  • Βάλτε κρύες κομπρέσες στα μάτια.
  • Μετά από συνεννόηση με τον οφθαλμίατρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντιισταμινικό ή κορτιζονούχο φάρμακο.
Back to top